„Светлинни оръдия“ вкарват светлина в хай-тек еко-град в Китай

24.04.2017 11:49 0 | Прочетена (777)

Гигантски „светлинни оръдия“ изпълват с естествена светлина дълбините на нов високотехнологичен „еко-град“ в Китай. NBBJ са проектирали изложбения център „Екотех остров Нанджин“ като инкубатор за иновативни технологии и екологични компании. За да подпомогне устойчивостта на проекта, екипът по проектирането е включил редица екологични функции като зелени покриви, системи за задържане на дъждовната вода, естествена вентилация, динамични фасади и геотермална климатизация.


Еко-тех паркът в Нанджин ще включва изложбена зала, изследователски офиси и жилищни сгради, предвижда проектът. Изложбеният център ще приветства посетителите с наближаването им към острова откъм центъра на Нанджин. Горните части на покривите на сградите ще имат „очи“, които вкарват естествената светлина вътре в интериорните пространства. Комплексът ще се състои от осем петоъгълни офис-сгради с големи вътрешни дворове.

Архитектите са провели специализирани светлинни проучвания, за да намерят оптималните стратегии за осигуряване на дневна светлина и засенчване в различните часове от деня и годината. Светлината ще се разпространява от конусовидната геометрия на „светлинните оръдия“ навътре във вътрешните пространства, докато надвесите ще функционират като пасивни соларни системи за засенчване.

Изложбеният център е първата структура, която ще бъде построена на острова. Той вече се радва на награда за най-добър футуристичен архитектурен проект в Китай.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |