Дубай планира огромен зелен парк с пешеходни и велоалеи

21.03.2017 10:49 0 | Прочетена (843)

    Дубай започна работата по амбициозен план за изграждане на огромен зелен обществен парк с площ 1,43 милиона квадратни метра, който има амбицията да се мери с емблематичните паркове на някои от най-зелените столици по цял свят. В парка, наред с изобилната зеленина, ще има 30 километра пешеходни пътеки, 20 километра алеи за джогинг, над 14 км велопътеки и 7 километра еко-пътеки. Но това не е всичко. Заедно с тях ще има 55 детски площадки, 45 спортни площадки, пет места за провеждане на събития, многообразни търговски площи – магазини, ресторанти и кафенета. Мегапаркът в Дубайленд ще започне да се изгражда по-късно през 2017 г., започвайки с джогинг-алеите и вело-трасетата, заедно с няколко пешеходни пътеки.

  Гигантският парк е съвместен проект на Дубай Холдинг и Община Дубай. Местните медии приветстваха проекта. „Ако ви се е случващо да тъгувате, че си нямаме хубаво място за пикник в града, ето една добра новина – скоро ще си имаме голям нов зелен парк“, написа „What’s on”, едно от популярните издания на ОАЕ.

  Подпомагането на естествения ландшафт и привличането на туристи са само част от причините, залегнали в разработването на проекта. „Всеки по-голям град, включително Ню Йорк, Лондон и Сингапур, си има един емблематичен парк, който отразява неговата културна и социална идентичност“, казва генералният директор на Община Дубай Хюсеин Лутах. „Предоставянето на зелени, открити пространства играе ключова роля в повишаване на качеството на живот сред жителите, създавайки у тях желание да изследват нови занимания и да се наслаждават на любимите си забавления. Наред с това подобни паркове действат като важни връзки между различните части на града, което ги превръща в популярни дестинации, привличащи хората“.

Разработването на гигантския парк, според Лутах, има за цел да представи забележителния дубайски пейзаж и да позиционира Дубай сред най-известните световни градове.

Изграждането на огромната зелена зона ще има пряко отражение върху местната демография. Очаква се проектът да намали гъстотата на населението докъм 12,5 квадратни километра на човек.

Добавяне на огромната зелена зона с много дървета и храсти се очаква да подобри качеството на въздуха в града и около него. Същевременно паркът ще запази съществуващото биологично разнообразие и ще подобри градската екология на района.

В парка ще бъдат интегрирани устойчива система за локално добиване на енергия, система за рециклиране на отпадъци, безжична интернет свързаност. Предвижда се територията да е с ниска консумация на вода – едва пет литра на квадратен километър. Зоната ще е дом за 15 000 местни и осиновени дървесни вида.


Източник: Greentech.bg.
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |