Плоскости от оризови люспи обещават устойчиви къщи във Филипините

20.03.2017 11:51 0 | Прочетена (654)

Оризовите люспи, традиционно считани за отпадъчен продукт, могат да бъдат чудесен строителене материал. Група студенти от Инженеринговия колеж Бурнс в при Университета на Калифорния са използвали отпадъчни оризови люспи за производството на стоителни плоскости, които са устойчиви и непривлекателни за термитите. Крайната цел на младежите е да разработят материал за изграждане на устойчиви и достъпни домове във Филипините. Разработката им е подкрепена от грант от 75 000 долара от Агенцията за защита на околната среда на САЩ.

След като свършат своята мисия – да предпазват оризовите зърна по време на зреене – оризовите люспи могат да се използват като строителен или изолационен материал, като компост или пък гориво. Студентите са решили да ги употребят за направата на плоскости, подходящи за изграждане на временни заслони и достъпни жилища.

Екипът “Люспи за къща“ е разработил проекта си благодарение на Колин Екерле, който изследва идеята от 2014 г. насам. Студентите са получили 2-годишен грант от EPA, с който да закупят необходимото производствено оборудване и пространство, което да позволи на младежиите да започнат серийно производство на оризовите плоскости. Те са създали и ново предприятие за целта.

Резултатът от работата им следва да е нещо подобно на шперплат или OSB плоскост, която е годна за изграждане на леки конструкции. Подобни панели се правят по света и от дървесни стърготини, бамбук, кокосови влакна. За слепването на частиците се добавя рециклиран полиетилен с висока плътност, който пък прави панелите здрави и устойчиви на влага.

Според студентите, тестовете на изготвените пробни плоскости вече са показали, че материалът не е привлекателен за термитите, а устойчивостта на плоскостите обещава да „удължи живота на къщите във Филипините“.

Източник: Greentech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |