45% от енергетиката ни спира заради екостандарти

22.02.2017 15:20 0 | Прочетена (601)

5 000 от 11 000 мегавата мощност на българската енергетика спират заради Парижкото споразумение за екология и наложените от него нива на замърсяване. Интересно е, че фактът от миналата година чак сега развълнува минно-геоложката камара. Причината е, че темата ще се разглежда от Европейската комисия след месец и най-вероятно тя ще издаде официалната смъртна присъда на бранша. Бедата е, че Европейската комисия е издала съответна директива за модернизиране на отрасъла още преди 7 години, но на никой у нас не му е хрумнало да я спазва, защото олигарсите инвестират в лимузини и в партии. И междувременно тровят населението и най-вече работниците си, за които сега са се сетили да жалят.
Освен дефицит на ток и още по-високи цени за населението поради вноса, спирането на ТЕЦ-овете на въглища означава и загуба на 12 000 работни места в самите предприятия и на още 8000 в свързаните – мини, металургия и т.н.  
Интересен е и въпросът с договорите на американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3. Единият от тях се води канадска компания и като нищо ще ни осъди по СЕТА за милиарди, след като взе вече милиарди от НЕК, а отгоре на това срещу България се води и процедура за глоба от стотици милиони евро поради незаконната държавна помощ за двете централи.
Браншът настоява България да отхвърли споразумението, което е подсписала при Борисов 2, но ако това стане, страната ще търпи още баснословни глоби, за да печелят близките до предишната власт олигарси Христо Ковачки и Николай Вълканов. Последният даже отправи цял апел в приповдигнат стил към зам.-министъра на енергетиката в служебното правителство Делисивков. Вълканов, някогашното вице на Илия Павлов в Мултигруп и плащачът на хонорара на хидроинженера Доган, не смята Парижкото споразумение з правилно решение, което едва ли интересува някого, особено, след като страната ни най-официално го е подкрепила в лицето на поддържания от него предишен кабинет.
Ако България беше запазила 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй и атомът даваше 45% от тока на страната или ако бе пуснала АЕЦ Белене, проблем нямаше да има. Апропо, по Парижкото споразумение ядрената енергетика се очаква да има бум в следващите години, което вероятно кара страни като Унгария и Турция тепърва да инвестират в нея, макар и в съдружие с Русия.







Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |