Соларните модули TPedge тежат 30% по-малко

20.02.2017 11:34 0 | Прочетена (503)


Нов вид фотоволтаични модули тежат с 30% по-малко в сравнение с конвенционалните си събратя и пестят разходи в процеса на производството, без компромис с издръжливността и устойчивостта. Модулите се наричат TPedge и са разработка на немския институт Фраунхофер.

Концепцията за модулите TPedge предвижда намаляване на разходите за материали и производство на фотоволтаични модули, тъй като в производствения процес отпадат капсулиращите фолиа и процесът на ламиниране. В същото време устойчивостта на стареене на PV модулите се увеличава значително. В рамките на проекта „TPedge“ изследователите от института Фраухофер даже вече са разработили процес, който позволява иновативните фотоволтаични модули да се произвеждат в промишлен мащаб.

Модулите TPedge са запечатани от всички краища, с двойно стъкло – подобни са по конструкция на двойния стъклопакет. Соларните клетки са фиксирани вътре в газовото пространството между двете стъкла посредством специални залепващи елементи. Благодарение на тази конструкция един TPedge модул не се нуждае от конвенционалното капсулиращо фолио, както и от традиционната рамка. Това означава спестяване на разходи за материали, но и намаляване времето за производство, тъй като се елиминира процедурата по ламиниране.

Прототипната технология вече е пренесена от лабораторията към реални производствни условия и по този начин вече са произведени 60 соларни клетки.

По-тънко стъкло

Чрез заместване на 3-милиметровото стъкло с такова, което е с дебелина само 2 мм, теглото на модулите TPedge може да бъде намалено с 30 процента. Прототипите на първите модули от този вид, произведени с Bystronic стъкло, са били подложени на изпитания, основани на стандартите IEC 61730 и 61215. Резултатите потвърждават високата надеждност и техническа годност на модулите, заключават учените.

Устойчивост на стареене

В теста с влажност топлина различните TPedge модули са били подложени на симулация на реални условия с относителна влажност на въздуха 85% при температура 85°С в продължение на 4000 часа. След изпитанията мощността на модулите не е показала промяна в сравнение с първоначалните стойности, измерени преди тестовете.

В теста за термична издръжливост фотоволтаичните модули TPedge са били изложени на 400 температурни цикъла от -40°C до + 85°C, отново без да покажат отклонения в качествата си.

Механична трайност

Използвайки комерсиални монтажни системи, учените са провели тестове за издръжливост на механични натоварвания и градушка. Изследваните модули са издържали безпроблемно на налягане до 5400 Pa. Въпреки многократното повтаряне на тестовете, не са открити промени в здравината на модулите. Те са тествани и за издръжливост при градушка. Въпреки, че стъклото им е по-тънко, те не се повредили при тестовете, при които са обстрелвани с камъни с диаметър 25 мм, включително и такива, нсочени към най-уязвимите части на модула, например стъклените ръбове.

 

 Източник: Greentech.bg.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |