Вятърна енергия захранва всички ел. влакове в Холандия

10.01.2017 10:14 0 | Прочетена (642)

Всички електрически пътнически влакове, работещи в Холандия, вече са задвижвани изцяло от вятъра – буквално. Една година по-рано от предвиденото холандската железопътна компания NS обяви, че целият й електрически железопътен парк се захранва на 100 процента от вятърната енергия и тов е факт от 1 януари 2017 г. Новината се разнесе мълниеносно като знак за настъпването на нова ера в екологичния транспорт по света. Застъпниците на възобновяемата енергия се надяват този успех да вдъхнови властите по света да направят повече усилия за въвеждането на железници, които се захранват от чиста енергия, по целия свят.

В края на 2015 г. правителството на Холандия обяви, че си е поставило за цел всички електрически влакове в страната да се захранват изцяло с вятърна енергия до 2018 г. Първите успехи при въвеждането на програмата за чиста енергия доведоха до завиден резултат: 75 процента вятърна енергия за влаковете още през 2016 г., така че инициативата продължи и постигна желания ефект към 1 януари 2017 г.

Постижението е дело на една от най-големите холандски железопътни компании, известна като NS, заедно с енергийното предприятие Еneco. Резултатът от техните усилия е, че с чиста енергия сега се превозват по 600 000 души всеки ден.

Електрическите влакове на на NS използват около 1,2 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Преминаването към възобновяеми източници на енергия за тази част от транспорта рязко ще намали обшия въглеродния отпечатък на страната, който през последните години осезаемо се свива благодарение на усилени инвестиции в проекти за възобновяема енергия.

Електрическата енергия, използвана за задвижване на холандските влакове, идва от вятърни ферми в Холандия, Белгия и Финландия. Много от тях са построени съвсем наскоро.



Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |