Здрави соларни пътища ще „плъзнат“ на четири континента през 2017 г.

28.11.2016 12:06 0 | Прочетена (918)


Пътната настилка, която произвежда електроенергия от слънцето, скоро ще стане реалност по пътищата навсякъде по света. Colas SA, дъщерно дружество на гфренската Bouygues Group, работи по въвеждането на слънчеви панели, които са достатъчно здрави, за да издържат на натоварването от преминаването на камион с 18 колелета, съобщи Bloomberg. Модулите вече са вградени в някои френски пътища. Компанията планира да тества технологията си „на четири континента“ през 2017 г., съобщава Greentech.bg.

Слънчевите панели за пътна настилка вече са преминали през пет години на изпитания и лабораторни тестове. Преди те да се появят по масовите пътища, компанията планира да ги тества допълнително чрез изграждане на 100 открити места за полеви изпитания в рамките на следващата година.

„Искахме да се намери втори живот за пътна,” главен технологичен директор Колас SA заяви пред Bloomberg. „Слънчевите ферми обикновено използват земи, които биха могли да се използват за земеделие и селско стопанство. А пътищата са свободни,“ обясниха от Wattaway – поделението на Colas SA, което разработва пътната соларна настилка.

Панелите на компанията са изработени от обикновени слънчеви клетки – като тези, които могат да се монтират на покрива, но отгоре са покрити с няколко полимерни слоя за създаването на здрав корпус, който може да издържа на големи натоварвания. В пътните соларни панели има и вградена електро-инсталация. Отгоре това е покрито със слой от трошено стъкло, за да се създаде грапава повърхност, предпазваща от хлъзгане.

Wattaway вече започна тестване на новия продукт през миналия месец въргу еднокилометрово трасе край френския град Турувр. С площ от 2800 квадратни метра соларният път ще трябва да генерира около 280 киловата при върхов капацитет. От компанията твърдят, че това е достатъчно, за да се осигури осветлението на малък град с до 5000 души население в продължение на цяла година. Фирмата също така казва, че възнамерява да тества технологията в Калгари, Канада, Джорджия, САЩ, в страни от Европейския съюз, Африка и Азия. Плановете предвиждат комерсиализация на продукта през 2018.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |