Нова инсталация за преработка на стъкло в Равно поле

18.11.2016 10:30 0 | Прочетена (728)

Нова сепарираща площадка, която може да разграничава цветовете на стъклото и да го разделя и рециклира в три цвята – бяло, зелено и кафяво, отвори врати в Равно поле.


Модерната технологична линия пречиства стъклото до 25 грама на 1 тон примеси. Чрез нея примесите ще бъдат намалени двойно.Инвестицията повишава капацитета на инсталацията два пъти, намалява съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти, гарантира по-високо качество и дава възможност за разделяне на стъклото по цвят.


Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.
На откриването кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви,  че 60% от пристигащото в инсталацията стъкло идва от отпадъците на софиянци. Тя припомни, че откакто в милионния град заработи завод за рециклиране,  депонираният отпадък от столицата за година е намалял със 79%. По думите й, голяма част от отпадъците в завода отиват за изгаряне в циментовите заводи.


Използването на рециклираното стъкло е 4 и половина пъти по-евтино, отбеляза още Фандъкова и допълни, че между 6 и 7% от битовия отпадък е стъкло.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |