Няма да се строи в Борисовата градина

14.09.2016 12:23 0 | Прочетена (606)

Няма да се строи в Борисовата градина, категорични са съветниците от Комисията по екология към Столичния общински съвет. „В нито един момент не е съществувала възможност да се застрои дори минимална част от парка”, заяви председателят й Лорита Радева по време на вчерашното заседание. Тя уточни, че нито едно дърво няма да бъде отсечено без решение на Комисията. Във връзка със спекулациите в медиите,  председателят заяви, че предметът на договора между Лесотехническия университет и Столичната община е научноизследователска работа. Те ще имат експертна функция, а не решаваща, затова след като видят препоръките на лесовъдите, членовете на Комисията ще отидат на място в парка, за да установят какво е състоянието на дърветата.
За да се предотврати незаконната и нерегламентираната сеч, се въвеждат нов начин за маркирането на дърветата, които предстои да бъдат отсечени.
Специални марки ще бъдат поставяни на 80 см върху стъблото, а след отсичането му друга марка ще остава върху дънера, за да е ясно с чие разрешение е премахнато. Първата марка трябва да се постави задължително поне 48 часа преди сечта.
Видът на парка ще бъде запазен и освободен от всички неспецифични дейности, категорични са общинските съветници и допълниха, че на територията на Борисовата градина няма да има нито паркинг, нито складове, нито нощни заведения.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |