Фандъкова: С метростанция Витоша над 20 хил. души ще използват най-удобния, екологичен и бърз градски транспорт

20.07.2016 14:23 3 | Прочетена (971)

    Столичното метро от днес спира на още една станция - "Витоша" в квартал "Хладилника".  
"Над 20 хил. души от днес след 14.00 часа ще могат да използват най-удобния, екологичен и бърз градски транспорт. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след официалното откриване на станцията, предаде Фокус.

   "За по-малко от 2 години бяха построени 1,3 км и много голяма метростанция с шест входа", посочи тя. "Очакваме 75 хил. тона годишно спестяване на вредни емисии, което е изключително важно", уточни Йорданка Фандъкова.

"Благодаря на всички, които участваха в този проект. Специални благодарности за правителството на г-н Борисов, защото това правителство помогна този проект да се финансира изцяло с европейски средства", коментира кметът.

  "Навремето с г-н Стоян Братоев започнахме сами с общински средства, но в края на краищата успешните проекти са оценяват. Този проект е оценен високо от ЕК, специални благодарности и към комисарите, които участваха в него, на г-н Златев, представител на ЕК в България, защото помогнаха много. Благодарности на министър Ивайло Московски и на управляващия орган в Министерството на транспорта. Това са невероятни партньори, с които продължаваме да работим по третата линия", обясни Йорданка Фандъкова.

"Да ни е честит празникът на Св. Илия и да ни е честита новата придобивка за София", каза още тя.

  Станцията, която стига до кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна", има общо 7 изхода към близките булеварди и улици. Основен мотив по стените е зелена планина.

  Изграждането на новия участък от метрото струва 43 млн. лв. Строителството започна през 2014 г. изцяло с общински средства.

  С новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Очаква се нови над 20 хил. души дневно да ползват това трасе.

 За граждани метростанцията ще бъде отворена в 14.00 часа. На официалното откриване присъстваха още премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на СОС Елен Герджиков, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |