Китай забрани храненето с продукти от застрашени видове

15.07.2016 10:37 1 | Прочетена (1043)

   Нов закон в Китай прави незаконно да се ядат части от животни от застрашени видове. Нормативът е голяма крачка напред към защитата на дивата природа. Въпреки това активистите-защитници на правата на животните твърдят, че новото законодателство е твърде ограничено и не решава проблема с други заплахи за защитените видове. Размножаването в плен, публичните изяви и използването на животни в традиционната китайска медицина остават незасегнати от новия закон. Еколозите твърдят, че именно тези видове употреба са нещото, което мотивира по-голямата част от бракониерството, съобщава Greentech.bg.

    Новият закон в Китай изрично забранява продажбата на хранителни продукти, направени от застрашени видове, признати за такива от държавното правителство. Това е крайно недостатъчно, когато става въпрос за защита на застрашените животни, казват активистите. Много животни ще продължат да бъдат отгледани и убивани за използване на техни части за традиционни китайски лекове.

 

    Така например мечата жлъчка се използва за направата на еликсири, въпреки пълната липса на научни доказателства за ползата от това. С цел събиране на жлъчка, мечките биват отглеждани в плен, принудени да живеят тесни клетки, а след това обикновено умират при нескопосани хирургични операции за отстраняване на жлъчката. Роговоете от носорог също са много търсени. Стрити на прах, те се използват за лечение на различни заболявания по традиционни рецепти. Носорозите, чиито рогове са отразани, обичайно умират в агония.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |