Екологични тухли се отглежда от пясък и бактерии

20.06.2016 11:27 0 | Прочетена (669)


Екологични тухли, които се отглеждат от пясък и бактерии, могат да се появят на пазара още през следващата година. От основаването си през 2012 г., новостартиращата фирма от Северна Каролина BioMason се опитва да направи революция в света на строителни материали по начин, който намалява въглеродните емисии. Как? – Чрез използването на тухли, „отгледани“ от пясък и бактерии. Все повече строители търсят устойчиви строителни материали за своите проекти в отговор на нарастващото търсене на зелени сгради. Затова био-тухлите би трябвало да запълнят една уникална ниша на пазара, съобщава Greentech.bg.


Усилията на BioMason привличат вниманието на любопитните от няколко години, поне що се касае до екологичните материали в строителната индустрия. През 2013 г. компанията спечели награда от 560 000 долара в конкурс за зелено предизвикателство. От този момент нататък фирмата усъвършенства своята нулевоемисийна и безотпадъчна техника, работейки и по мащабирането й. Фирмата разработи пилотен завод в Дърам, Северна Каролина, който е в състояние да произвежда 1500 органични тухли на седмица. Все пак ще трябва да направят много повече, ако наистина искат да „разтърсят“ индустрията.



Традиционните тухли, които също са направени от пясък и свързващи вещества, трябва да бъдат печени – процес, който генерира около 800 милиона тона въглеродни емисии годишно. Био-тухлите на BioMason се „отглеждат“ само за два-три дена, но фактът, че не се пекат, премахва емисиите от производствения процес като цяло. Нещо повече: фирмата твърди, че био-зидарията, която прави, може да абсорбира замърсяването. Това я прави „активен агент“ във войната срещу изменението на климата.

От BioMason се надяват, че замяната на традиционната тухла с тази, „отгледана“ от пясък и бактерии, ще постигнат огромна промяна в строителната индустрия, която е отговорна за около 40% от глобалните CO2 емисии.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |