Конвертор за вятърна енергия е вдъхновен от лодките на Картаген

02.05.2016 10:48 0 | Прочетена (935)

        Една млада тунизийска фирма е почерпила вдъхновение от ветроходните лодки на древния Картаген, за да разработи конвертор за вятърна турбина без витла и без въртящи се компоненти. За нея се твърди, че е по-ефективна от традиционните турбини, както и по-безопасна и по-тиха. Saphon Energy казва, че аеродинамичната структура с формата на лодка като купа може да улавя два пъти повече вятърна енергия от конвенционална турбина – при една и съща покривана площ, съобщава Greentech.bg.

Проектантите изучавали технологията на старите ветроходни лодки, както и движението на птиците и рибите, по време на проектирането. Те били вдъхновени от моряците на древната цивилизация на Картаген, намирал се в близост до днешната тунизийска столица. Безвитловият дизайн използва тяло без въртящи се части с формата на платноходка, комбинирано с конвертор, който следва траекторията на осморка във въздуха.

Разработчиците твърдят, че тяхната технология е способна да надскочи теоретичните ограничения на вятърните турбини, защото е безвитлова. Това я прави много по-ефективна от традиционните турбини.

Saphon Energy казва, че моделът им е в състояние да конвертира до около 80% от силата вятъра в електрическа енергия. Ниската цена пък може да направи технологията атрактивна за отдалечени места по света, където е трудно прокарването на електропреносна мрежа. Технологичната компания се надява да въведе разработката си в практиката чрез партньорство в Индия.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |