Батерия се зарежда 200 000 пъти с 0 загуба на мощност

28.04.2016 11:15 0 | Прочетена (830)

       Изобретателите често се шегуват, че търсят начин да направят „идеалния капан“, но в днешно време всички искаме по-добри батерии и затова е любопитно, че изследователи от Университета на Калифорния са направили пробив, който би могъл да доведе точно до това. Използвайки злато и някои новосъздадени материали, екипът построил батерия с наножички, която поддържа работа след стотици хиляди цикъли на зареждане и разреждане. В сравнение със съществуващите литиево-йонни акумулаторни батерии това може да преобърне бъдещето на съхранението на енергия. И всичко това е било открито по случайност, съобщава Greentech.bg.

Акумулаторните литиево-йонни батерии постепенно отслабват откъм производителност. След стотици цикли на зареждане и презареждане те губявт голяма част от капацитета и „отзивчивостта“ си. Ето защо батерията на чисто нов смартфон може да издържи цял ден, но след една година е истинско предизвикателство да изкараш деня с едно зареждане.

Материалът от наножички, разработен от учените, издържал на тримесечни изпитания с отлични резултати. В сравнение с възможните 5000 до 7000 цикъла на зареждане, които йонна батерия може да издържи, преди да „загине“, батерията с наножички доказала, че може да се зарежда 200 000 пъти за три месеца – без каквато и да е загуба на мощност.

Нещо повече, новеата батерия е издържала теста без никакво увреждане на наножичките.



Инженерите отдавна мечтаят да вградят наножични технологии в акумулаторните системи, но крехката природа на жичките досега винаги е правила това невъзможно. Екипът на Университета на Калифорния е създал специални, защитени електродни наножици с помощта на тънко ядра от злато, обвити в слоеве от манганов диоксид и електролитен гел, подобен на плексиглас. Старшият автор на доклада и специалист по химия Реджиналд Пенър казва, че това изобретение е „лудо“ в сравнение с производителността на съществуващите литиево-йонни батерии.

Ръководителят на изследването и докторант в университета Мия Ли Тай е открила случайно гъвкава силата на комбинацията от материали. „Покритият електрод поддържа формата си много по-добре, което го прави по-надежден“, казва Тай. „Това изследване доказва, че батериите на база наножички могат да имат дълъг живот и че можем да направим тези батерии реалност“.

Изследователите търсели начин да увеличат капацитета, когато се натъкнали на откритието по случайност. „Мия се заиграваше в лабораторяита и реши да порие цялото нещо с много тънък слой гел, а после започна да го зарежда“, разказват колегите. „Тя откри, че само с помощта на този гел системата може да реализира много цикли – стотици хиляди пъти – без да губи капацитет“.





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |