Дървесен дом свети като фенер в долината Хъдсън

27.04.2016 10:47 0 | Прочетена (823)


       Този красив дом, сгушен в гората в долината Хъдсън, може да бъде труден за забелязване през деня, но нощно време грее като фенер сред дърветата. Проектиран от студио MM Architect, уместно наречен „Къщата-фенер на рида“, този дом с площ над 200 кв. метра е последвал мъдростта на природата в своя дизайн и енергийно ефективни практики, съобщава Greentech.bg. Стратегически вписан в околния пейзаж, той следва пасивните соларни принципи, като същевременно осигурява панорамна гледка към планините и горските масиви наоколо.


Облечена в дървесина и с приглушена цветова палитра, домът лесно се слива с горския гъсталак. V-образната структура е внимателно разположена така, че да разкрива чудна гледка към изгрева и към залеза. Прозорци, високи почти от пода до тавана, озаряват дома с изобилие от дневна светлина. Те рамкират прелестните гледки към откритото пространство наоколо и почти стопяват границата между „вътре“ и „вън“. Таванът, покрит с облицовка от чамова дървесина, се простира към откритите части на дома, като прави сянка на външната палуба и защитава дома от ярката слънчева светлина.


„Силната връзка с околната среда разкри възможности за използване на материали и технологии, които да подкпрепят …самата природа, от която къщата черпи силата си“, обясняват архитектите. В допълнение към разкриването на красивите панорамни гледки, внимателно замислените прозорци позволяват на възможно най-много слънчева светлина да прониква в дома през зимата, за да го топли, като в същото време свеждат до минимум слънчевото затопляне през лятото.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |