Бутилка черпи чиста питейна вода от въздуха

10.02.2016 10:38 0 | Прочетена (554)

    Австрийската новостартираща фирма Fontus разкри плановете си да започне да произвежда бутилка, която самостоятелно се пълни с вода. За целта тя извлича водата от въздуха, като я кондензира и събира. Така във влажен ден бутилката може да се самонапълва с вода с по 0.5 литра на час, съобщава Greentech.bg.

Захранвано със соларна енергия, устройството използва хидрофобни повърхности, за да приплъзва и насочва капките конденз надолу в бутилката. Това означава, че с подобно шише в ръка всеки (освен ако въздухът наоколо не е прекалено замърсен) може да има постоянна „чешмичка“ за чиста питейна вода.

Бутилката за вода – която в момента търси обществено финансиране, за да се улесни масовото й производство – се продава като аксесоар за колоездачи, каращи на дълги разстояния, които нямат време да спират, за да си наливат вода. Когато шишето влезе в продажба, то ще се предлага с модул за закрепване към велосипеди. И макар че това ще е първото приложение на технологията, ползите от нея далеч не са само за велосипедистите – тя може да помогне на 1,2 милиарда души по света, които живеят в райони, където чистата питейна вода е оскъдна.

Устройството се състои от слънчев панел, кондензационна камера, облицована с хидрофобни повърхности, и един много семпъл филтър, който премахва замърсители като прах или дребни буболечки. Системата работи, като вкарва топъл, влажен въздух, парата от който кондензира и се стича надолу на капчици, а те се насочват към бутилката с вода по-долу, защото хидрофобните повърхности не позволява на капчиците да се задържат.

Разработчиците на бутилката обмислят и възможността за добавяне на филтър от активен въглен за филтриране на чиста вода от по-замърсени райони.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |