Летището в Осло готово да зарежда самолетите с биогориво като стандартна услуга

09.02.2016 10:24 0 | Прочетена (543)


     Летището в Осло вече има готовност да зарежда с биогориво самолетите на авиокомпаниите, които желаят да използват по-екологичен “керосин”, съобщава Greentech.bg. Забележителното е, че услугата ще е част от стандартната система за зареждане на самолетите с гориво. Това стана възможно в резултат на проекта „ЕС ИТАКА“ („Инициатива за преминаване към устойчив керосин в авиацията“), реализиран на основното международно летище в Осло за първи път в историята на гражданската авиация.

Биогоривото, с което летището може да зарежда самолетите, се прави от масло от Камелина, устойчиво добито и сертифицирано, със знак за одобрение за използване в авиацията от SkyNRG, партньор по проекта.

Горивото ще се доставя директно чрез общата система за разпределение на гориво. Летището в Осло на практика ще използва съществуващата мрежа за съхранение и разпределение на керосин за захранване на самолетите, което елиминира нуждата от отделна инфраструктура за доставки на биогориво.

Всички авиокомпании, използващи летището в Осло, ще имат възможност да използват биогоривото от Камелина. Lufthansa Group е първата авиокомпания, която потвърди, че ще прави това – сега и в бъдеще. След анонса на Lufthansa подобни решения взеха и скандинавските авиокомпании SAS и KLM Royal Dutch Airlines, която също е партньор по проекта „ИТАКА“. Участниците в него се надяват, че решението на Осло и трите превозвача ще бъде първата стъпка към по-масово навлизане на биогоривата сред авиокомпаниите и летищата по цял свят.



Досега авиокомпаниите, които желаят да използват алтернативи на традиционния керосин, подаван от летищните системи за гориво, трябваше да си доставят биогоривото в отделни цистерни. Това в крайна сметка води до увеличаване на разходите за превозвачите. Сега обаче, когато биогоривото на летището в Осло се доставя чрез общата система за зареждане на самолетите, става видно, че биогоривото може да използва съществуващата физическа инфраструктура за съхранение и пренос, значително намалявайки логистичните разходи.

Изследователите от „ИТАКА“ разглеждат маслото от Камелина масло като най-добрата налична устойчива суровина, която може лесно да бъде произвеждана в Европа, за да посрещне очакваното търсене на самолетно биогориво. От решаващо значение в случая е фактът, че не се изискват никакви модификации на въздухоплавателните средства. Маслото от Камелина се превръща в готово за наливане авиационно гориво чрез съответна преработка.

Проектът разчита на четири плантации с Камелина в Испания, допълнени от по-малки плантации в Румъния. Самото гориво се рафинира във Финландия от друг партньор по проекта „ИТАКА“ – Neste.

Системата за зареждане с биогориво стартира с публична демонстрация на 22 януари с участието на норвежкия министър на транспорта Кетил Солвик Олсен и домакина Avinor, норвежкият летищен оператор. Компанията също е един от партньорите по проекта „ЕС ИТАКА”, заедно със SkyNRG и Air BP.












Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |