Мравките се превръщат в супер организъм при заплаха

13.11.2015 10:55 0 | Прочетена (716)

  Мравките до такава степен умеят да съгласуват поведението си една с друга, че се превръщат в супер организъм при заплаха, открива ново изследване, цитирано от Discovery News. Откритието, съобщено в журнала Plos One, добавя още едно доказателство, че при определени обстоятелства свръхсоциални същества като мравките действат по-скоро като един единствен суперорганизъм, а не като индивиди. „Полученият суперорганизъм е „много по-мощен от сумата на индивидите,“ казват ръководителят на проучването Томас О‘Ший-Уелър от Бристълския университет и колегите му Ана Сендова-Франкс и Нигел Франкс.


Използвайки четка с тънък връх, изследователите са симулирали различни враждебни атаки срещу 30 мигриращи колонии. Учените са отстранили мравките, изпълняващи ролята на разузнавачи в периферията на колонията. След това поединично са отстранявали мравки-работници от центъра на мравуняка. Екипът е установил, че когато разузнавачите бъдат премахнати от периферията, „дивизиите“, занимаващи се със събиране на храна се връщат обратно в мравуняка, придвижвайки се като една група, която наблюдавана отгоре изглежда като маршируващо формирование. Когато мравките-работници бъдат отстранени от центъра на мравуняка, цялата колония се евакуира като едно цяло, търсейки убежище на ново място.
Авторите правят сравнение с нервната система на хората и други самостоятелни организми. Първият инцидент и последвалата реакция биха могли да се оприличат на изгаряне на ръка на гореща печка. Вторият, казват учените, „прилича по-скоро на тревога за пожар в къщата“.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |