Франция мисли да премахне данъчните облекчения за дизела

05.10.2015 11:07 0 | Прочетена (4321)

Франция обмисля повишаване на данъците върху дизеловото гориво през следващите пет години, за да сложи край на неговото предимство пред бензина, съобщава Greentech.bg. Така страната се надява да насърчи шофьорите да избират по-чисти автомобили. Това обяви министърът на околната среда Сеголен Роял.

Имиджа на дизела става все по-мрачен заради здравословните проблеми, с които се свързва това гориво. Картината стана още по-сложна след скорошните разкрития, че Volkswagen е фалшифицирала данните за емисиите от тестовете на своите дизели. Това поставя страни като Франция, които от години насърчават дизеловите автомобили, в неудобно положение.

Сеголен Роял, която отговаря и за транспорта, в последните седмици отхвърли призивите за забрана на дизела или прекратяване на данъчните облекчения. В неделя обаче тя подкрепи идеята за постепенно премахване на данъчните облекчения за този вид гориво.

„Ние трябва да започнем подготовката ни за отказването от дизела“, каза тя пред телевизията France 5. „В рамките на пет години трябва да прекратим данъчните облекчения за дизела“. Според Роял, данъкът за гориво, налаган върху дизела, в момента е с 0,15 евро на литър по-нисък от този за бензина.

Поетапното увеличаване на данъка върху дизела данъци ще бъдат обсъдени по време на дебата за бюджет 2016 и навярно ще се компенсират с данъчни облекчения за закупуване на превозни средства, работещи с по-чисти горива.

Дизеловите автомобили съставляват повече от половината от колите по френските пътища.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |