Микророботи почистват въглеродния двуокис от морската вода

25.09.2015 10:44 0 | Прочетена (4240)

Изгарянето на фосилни горива води до увеличаване на нивата на въглероден двуокис както в атмосферата, така и в моретата и океаните, пише Popular Science, цитиран от Агенция Фокус. Големите количества вреден газ повишават киселинността на морската вода, застрашавайки животните с черупки, които могат да се разтворят. Смята се, че подобен процес на подкиселяване на водата е причинил едно от най-големите масови измирания в историята на планетата.
Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего са достигнали до едно от възможните решения на проблема. Те са създали микророботи, които се движат бързо във водата, като отстраняват до 88 процента от въглерода и го превръщат в калциев карбонат - веществото, от което се състоят черупките на повечето морски животни.
Миниатюрният робот, който се задвижва с химичен мотор, улавя въглерода и го преобразува в твърдо вещество. “В бъдеще бихме могли да използваме тези микромотори като част от система за пречистване на вода - като станция за премахване на въглерода”, казва Кевин Кауфман, един от авторите на проекта.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |