Трипръстият кълвач изчезва от България заради санитарни сечи

25.08.2015 16:53 0 | Прочетена (593)

Трипръстият кълвач може да изчезне от България до десет години. За това предупреждават от Българска фондация "Биоразнообразие" и призовават за спешни мерки за съхраняване на вида. Като основна причина за тревожната тенденция експертите сочат интензивните санитарни сечи, съобщава Дневник.

Експертите посочват, че въпреки проведените "изключително задълбочените проучвания" видът е бил констатиран само на няколко места в Рила, Пирин, Западните Родопи и "Баташки Снежник".

От организацията предполагат, че общата му численост не надхвърля стотина гнездящи двойки.

В миналото видът е бил обикновен обитател на старите смърчови гори в нашите високи планини. Днес той е практически изчезнал като гнездящ в над 90% от потенциалните подходящи местообитания в Западните Родопи, Пирин и Рила.

До какво води санитарната сеч

Основни причини за изчезването на вида е интензивното горското стопанство и размаха на санитарните сечи в тях, посочват природозащитниците и припомнят, че доскоро основен приоритет в стопанисването на горите беше отстраняването на сухата и паднала дървесина.

Трипръстият кълвач обаче се храни само с насекоми, живеещи именно от мъртвата дървесина. Така този вид птици изчезва след "изчистването" на горите от мъртви дървета.

Мрачното бъдеще за един вид

В момента, неповлияни от санитарни сечи, са само горите в националните паркове и резервати, както и някои стопански гори, до които още няма направени пътища за дърводобив и единствено по тази причина не са провеждани санитарни сечи в тях.

"Бъдещето на вида изглежда изключително мрачно", коментират експертите от БФБ, като констатират, че в защитените територии като националните паркове Пирин и Рила, както и резерватите Беглика и Мантарица се намират едва около 40% от находищата на вида.

Навсякъде извън защитените територии дърводобивът се интензифицира и проучвания в Западните Родопи показват, че някои от находищата му са маркирани на 100% за сечи, предупреждават още от организацията.

Според прогнозите на експертите така до едно десетилетие трипръстият кълвач би могъл да изчезне извън защитените територии в България, а популацията му в защитените територии е твърде малка и разпокъсана и не би могла да оцелее самостоятелно в дългосрочен план.

4 стъпки, които спасяват кълвача

Според природозащитниците, мрежата "Натура 2000" може да изиграе ключова роля за опазването на трипръстия кълвач, защото във всички гори в "Натура 2000" по правило трябва да се обособят минимум 10% вековни гори за опазване. "Но въпреки взетото политическо решение от Министерството на земеделието и храните сечите продължават и единственото, което ги спира, са липсата на пътища до горите в затворените басейни", коментират още експертите.

Българска фондация "Биоразнообразие" призовава за спешни мерки, като най-важните са:
– максимално бързо да бъдат определени 10% вековни гори във фаза на старост, които да бъдат опазвани в "Натура 2000" без никакви сечи;
– в останалите 90% от "Натура 2000" да се преустанови изсичането на дървета с дупки на кълвачи, както и да се позволи в гората да има не по-малко от 10% мъртва дървесина;
- да бъде обявена защитена зона "Рила буфер", за да се защитят просторни местообитания на трипръстия кълвач в Рила;
– да не бъде увеличаван дърводобивът под формата на санитарни сечи в националните паркове Пирин и Рила и природен парк Рилски манастир.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |