Пет мъртви делфина изхвърли морето край Крапец

08.08.2015 16:51 0 | Прочетена (827)

Морето отново е изхвърлило трупове на делфини. За това сигнализира от страницата си във Facebook Elena Mileva- Krasteva. Жената е публикувала няколко снимки на мъртви делфинчена, изхвърлени на брега в Крапец.

 

"В момента сме на Крапец, в свободната зона между къмпинг Карвуна и Дуранкулашкото блато. От известно време морето изхвърля малки трупчета, по наше мнение на на малки делфинчета. Не знаем каква е причината. Някои от тях са обезглавени", пише жената.

 

От описанието й става ясно, че мъртвите бозайници са дълги около половин метър, и че досега туристите са преброили 5 трупа. Хората опитали да се свържат с РИОКОЗ, Варна, за да сигнализират, но никой не е вдигнал.

 

Kanal3.bg се свърза с шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Добрич Атанас Чолаков. Той обясни, че ще изпрати инспектори, но наличието на мъртви бозайници на брега на морето е от компетенциите на РИОКОЗ, а не на неговата агенция.

 

Случаят, освен от компетенциите на РИОКОЗ, е и от компетенциите на Министерството на околната среда и водите. За случай като този в Крапец, ведомството пусна "зелени" телефони в регионалните си инспекции в Бургас (056/813212) и във Варна (052/634 582, 052/634 579). На тях, гражданите могат да сигнализират ако видят бедстващ или мъртъв делфин. А когато има данни за насилствена смърт на делфин - задължително се сигнализира и на МВР.

 

Kanal3.bg опита да се свърже с въпросните "зелени" телефони във Варна, но никой не вдигна.

 

Обикновено когато има голям брой изхвърлени мъртви делфини на брега, подозренията падат върху рибарите, които ги избиват, за да не им ядат улова. За тях наличието на делфин в даляните е истинско бедствие, защото той изяжда всичката риба, която се е хванала в мрежите. Тъй като делфините са изчезващ вид, държавата прие закон, който ги защитава от изтребление, но мярката е неефективна, защото недоимъкът, на който са подложени българските рибари, не може да ги възпре. Те предпочитат тайно да се отърват от бозайниците, които нападат мрежите им, вместо да вадят празни мрежи.

 

Тези дни обаче морето беше бурно и в района няма рибари, така че, по-вероятната причина за смъртта на делфините е удавяне. По мнение на специалисти, вълните са вдигнали на повърхността много водорасли и водата е приличала на супа, а това крие рискове за морските бозайници, които се оплитат във водораслите и се давят.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |