Светът изхвърля 1/3 от храната, докато половината гладува

02.07.2015 12:55 0 | Прочетена (24773)

70-те най-големи компании за храни и напитки в света се събраха на среща в Ню Йорк, за да обсъдят как да решат проблема с изхвърлянето на продукти. 1/3 от стоките, закупени за 2,8 трилиона долара (2,5 трилиона евро или 5 трилиона лева – БВП на България за 65 години) отиват на боклука в богатите страни от Европа, Северна Америка и Азия, докато хората на половината планета гладуват.

До една година трябва да се разбработи програма, която да позволи до 2025 г. Този невероятен обем храна да се преориентира, така че поне 30% от остатъците да отидат при нуждаещите се хора от Третия свят.

„2 милиарда тона храна се похабяват от разглезеност и слаба организация в богатите страни, докато 2 милиарда души в бедните нямат какво да ядат”, заяви шефът на гиганта Юниливър Пол Полман. „При нарастваща световна хранителна несигурност, глобално затопляне и други ужасяващи климатични промени и т.н., не можем повече да си позволяваме подобна небрежност”, допълни той. И даде пример с екологичните измерения – за производството на тази  изхвърляна храна се потребява вода, колкото 3 обема на Женевското езеро. Вредните емисии на газове пък са 3,3 млрд. тона. Най-големите вредители са САЩ и Китай.

Пол Бълки, който е шеф на най-голямата компания в сектора Нестле, също насочи вниманието на колегите си босове към съхраняването на природните ресурси, особено на водата, за да не се вдигне температурата на Земята с 2 градуса и да настъпи апокалипсис.

Франция първа от държавите реагира на тези призиви като принуди големите супермаркети да не унищожават непродадената, но все още годна за консумация храна (малцина знаят, че срокът на годност всъщност изпреварва със седмица до месец истинската годност на почти всички храни и те могат да бъдат консумирани след упоменатото на опаковките).

Европейската комисия възложи на страните-членки, каквато е и нашата, да създадат национални стратегии за предпазване от похабяването на храна с цел намаляване на сегашното количество стоки на боклука с 30% за 10 години.

Германия лансира принципа на „поделянето на храна” – използване на интернет за безплатна реклама на остатъчни количества от магазините, които да намерят бързо купувачи при супер ниски цени, вместо да отидат зян.

Британската супер верига Теско, където 3 дни преди срока на годност храните се продават за 10 пенса до лира, въведе принципа 10% от непродадената стока да бъде дарявана благотворително, пише в. Сабах.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |