В ход е шестото масово измиране на биологични видове

20.06.2015 21:15 0 | Прочетена (40382)

В ход е шестото масово измиране на биологични видове. За първи път причина е не природен катаклизъм, а един от населяващите земята видове - човекът, съобщава списание Science Advances.

 

Последното масово измиране е на динозаврите, а предишните са довели до изчезването на 50 до 96% от всички видове.

 

По изчисления на биолозите в епохата, предшестваща антропоцена - човешката ера, на 100 години са изчезвали средно по два вида млекопитаещи на всеки 10 хиляди съществуващи по това време животни. През ХХ в. числото е нараснало 114 пъти. При този темп нито един вид, включително и човекът, не е в безопасност.

 

Групата биолози е работила под ръководството на еколога Пол Ерлих от Станфордския университет в САЩ. Тя е стигнала до извода за началото на нова световна тенденция за измиране, като е изчислила темпа на изчезване на старите видове гръбначни животни при предишните масови измирания на животни и растения. От 1900 г. се наблюдава изключително забързване, като за малко повече от век са изчезнали 470 вида гръбначни. В други периоди за изчезването на толкова много видове биха били необходими 10 хиляди години. Сегашният темп напомня времето преди 66 милиона години, когато са измрели динозаврите, морските рептилии и птерозаврите.

 

„Ако тенденцията се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, а нашият собствен вид вероятно също ще изчезне доста бързо", казва един от авторите на изследването Герардо Себайос от Автономния университет Мексико.

 

В момента под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите видове, пише КРОСС.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |