Лекуват степен орел в спасителния център в Стара Загора

28.05.2015 12:55 0 | Прочетена (20300)

Степен орел е изпратен за лечение в спасителния център в град Стара Загора, заяви пред Фокус Милена Ярмова, експерт „Биологично разнообразие” в РИОСВ-Бургас.

В екоинспекцията се получават сигнали за бедстващи и ранени животни. „В последния месец имахме интересен сигнал за степен орел, който е голяма птица. Обикновено тя не гнезди в България и вероятно ставаше дума за мигрант. Птицата е намерена с ранено крило. Експерти от РИОСВ-Бургас веднага се отзоваха на проверката и е изпратена на лечение в Спасителния център в град Стара Загора, който е специализиран за лечение на диви животни”, обясни експертът.

„През последния месец имаме сигнал и за малка горска ушата сова и чухалче. Те също бяха изпратени на лечение в Центъра в Стара Загора. В петък миналата седмица имахме сигнал за млад щъркел, който нямаше без видими наранявания, но не можеше да стои на прав на краката си. Явно има някакво заболяване и също се нуждае от медицинска помощ. Също е изпратен за лечение в центъра. В Центъра В Стара Загора за тези животни се полагат специализирани грижи и лечение от компетентни служители, ветеринарни доктори, до тяхното пълно излекуване и възможност да живеят самостоятелно във външна среда”, разясни Ярмова.

Експертът бе категоричен, че ако гражданин е намерил защитена птица, която е ранена, има някакви видими външни наранявания, висящо крило, счупен крак, веднага трябва да се сигнализира РИОСВ-Бургас. Зеленият телефон е 056 813 212. „На мястото отиват експерти, които преглеждат птицата и преценяват нейното състояние. Ако е добре, тя може да бъде оставена на мястото, на което е намерена. Ако се прецени, че се нуждае от специализирана медицинска помощ и лечение, тя се изпраща в Спасителния център за диви животни в град Стара Загора”, обясни Ярмова.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |