Връщат тигъра Упорний в дивата природа

28.05.2015 12:40 0 | Прочетена (19396)

Тигърът Упорний, преминал рехабилитация в центъра за диви животни „Утьос” край Хабаровск след нападения над кучета, днес ще бъде върнат в дивата природа, съобщил за РИА Новости координаторът Павел Фоменко.

В края на ноември 2014 г. за заловени два амурски тигъра, чиято жертва станали три кучета, но потенциално можели да пострадат и хора. Хищниците се появили сред гористите хълмове на 12 км от град Вяземский. За да бъдат избягнати по-нататъшни нападения, животните са уловени и изпратени в център за рехабилитация – единият в Приморския край, другият, намерен силно изтощен, заминал за „Утьос” (Канара) край Хабаровск. 

Заради упорството и нежеланието да излезе от клетката за транспортиране да премине във волиерата, хабаровският тигър получил прозвището Упорний. Световният фонд за дивата природа (WWF) отпуснал на Русия средства за възстановяване и връщане на тигъра към нормален живот.

„Упорний успешно премина половингодишна рехабилитация, възстановил си навиците за лов на диви животни и сега ще бъде пуснат в тайгата. Сега го караме в транспортна клетка към мястото определено да живее. Още днес ще е на свобода” – казал Фоменки.

Той отбелязал, че специалистите от ловното стопанство на края, които през зимата отчели популацията на тигрите, определили на Упорний да живее в затънтената местност Тигров дом в Нанайския район, намиращ се на границата с Анюйския национален парк. Там има достатъчно място за самостоятелна територия на тигъра и достатъчно копитни животни за неговото изхранване.

На тигъра е надянат нашийник като на тигрите на Путин, пуснати преди година на свобода. Всяко предвижване на Упорний ще бъде следено чрез спътник.

Амурските тигри са най-големите хищници в света, теглото им достига до 360 кг (на лъва е максимум 250 кг.). След изтребването им, в средата на 20 век са останали едва 50 екземпляра и те са били на границата на изчезването. След взетите мерки числеността на популацията се е увеличила до около 500.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |