Лекарите трябва да поведат битката срещу изменението на климата

04.03.2015 10:14 0 | Прочетена (761)

Лекарите трябва да поемат водеща роля в подкрепа на политическите усилия за намаляване на темпа на изменението на климата. Проблемът с глобалното затопляне е ключов въпрос за общественото здраве, казват експерти.

С наближаването на 68-ата световна здравна асамблея през май в Женева страните по света са на път да приемат първата по рода си резолюция за замърсяването на въздуха и здравето. Това ще е опит да се намалят случаите на преждевременна смърт, свързани със замърсяването на въздуха.

Множество изследвания вече са установили, че замърсяването на въздуха може да причини или влоши различни здравословни проблеми, като се започне от сърдечно-съдови заболявания и се стигне до мозъчни удари, каза Карлос Дора, координатор по общественото здраве и околната среда на Световната здравна организация (СЗО).

Това означава, че лекарите трябва да подкрепят опитите да ограничи замърсяването на въздуха и изменението на климата, каза той.

“Изменението на климата е голям фактор за здравето в краткосрочен план и лекарите трябва да го имат предвид,” каза Дора. “Има редица предизвикателства, свързани с възможностите на съвременните здравни системи да отговорят на тези здравни проблеми, така че лекарите трябва да бъдат подготвени”.

За все по-голям брой лекари “здравето и изменението на климата вече не се разглеждат като различни проблеми, а се виждат почти като синоними, защото има все повече доказателства и данни, че има връзка между двете“, каза още Дора.

Проучване на членовете на Американското общество на пулмолозите, което представлява 15 000 лекари и други медицински специалисти, работещи по респираторните заболявания и свързаните с тях въпроси, е установило, че по-голямата част от медиците вече виждат „здравните ефекти” при пациентите, които са са свързани с изменението на климата.

77% от анкетираните са заявили, че се наблюдава увеличаване на хроничните заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, а 65 процента са заявили, че изменението на климата е пряко свързано с грижата за пациентите, според проучването. “Налице е по-голям натиск върху здравния сектор и ние трябва да се подготвим за това как можем да помогнем на населението в борбата с болестите, свързани със замърсяването на въздуха”, каза Дора.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |