Украйна става ГМО територия

26.02.2015 14:57 0 | Прочетена (1783)

Украйна става новото ГМО поле на САЩ. Огромни територии в страната ще бъдат засети с царевица, специално обработена по изискванията на промишлеността. Не е тайна, че за да пестят милиарди, я използват, макар като ГМО да е много вредна, световни гиганти като Кока Кола и Хайнц – това е семейната фирма на държавния секретар Джон Кери, по-известен у нас като Джим Кери, а също производителите на чипсове, натурални сокове и какво ли още не. Това са най-ГМО храните и напитките в света.

Консумацията им води до затлъстяване на децата и останалото население. В САЩ процентът му вече надмина 36 на сто от населението, като е над два пъти по-голям от този в ЕС, където засега все още успешно се отбраняваме от ГМО нашествието.
Прибавяме и ефектите за природата. Царевицата на Монсанто удържа на дъжд, сняг, градушка. Стълбовете на многократно по-големия мутант на нормалното растение са по-издържливи от войници. И дават пъти по-голяма реколта. 

Която става евтина, макар и увреждаща храна за хората по два канала. Веднъж директно. И втори път – като зоб за пилета, телета и прасета. Понеже ГМО води до зачестено и повишено отделяне на вредни газове от тях, не е тайна, че в САЩ например те са замърсител, равностоен на автомобилите. Няма как да бъде иначе, след като около четвърт от територията на страната – главно средните щати, са заети именно с ГМО царевица и други мутанти.

Досега и Украйна забраняваше това, но едно от условията на заема от МВФ, който се очаква да получи тази седмица Киев, беше именно отмяната на препятствието пред интересите на гигантите в бранша. Думата – парламентът в Киев, демократично и проевропейски прие промяна в закона, за да отвори път за мутантите.

В страната тези дни тържествено беше открит офис на флагмана на ГМО и отровните обработки в земеделието – Монсанто. Друг химически гигант от бранша – ДюПон също е там. За лобиране помагат и производителите на техника от Дийр.

Украйна е идеална за реализацията на програмата за производство на ГМО продукти. От една страна, държавата се евроинтегрира и чрез нея САЩ и техните компании ще могат удобно да заобикалят режима в Европа дори при продължаваща забрана за производство на вредни храни в ЕС. От друга страна, плодородния чернозем и сега е причина Киев да бъде основен световен производител на зърно. Украйна заема пето място по износ на царевица на планетата. Трета е по експорт на жито.

На всичкото отгоре от 2016 г. тя няма повече да може да ползва безмитен режим в търговията с Русия, накъдето е ориентиран над 45% от нейния износ, който се състои на първо място от селкостопански и хранителни продукти. Очевидно ще трябва да се осигурят нови пазари за свръхпроизводството й, особено след превземането му от американските транснационални компании.

С рекламен агент и лобист като Джон Кери, чието семейство лично е заинтересовано от развитието на ГМО продукцията, покрай производството на неговите кетчупи и горчици Хайнц, стратегията вече е изкована.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |