Слънчевата енергия ще е по-евтина от въглищата и газта до 2025 г.

24.02.2015 13:24 0 | Прочетена (4283)

Слънчевата енергия ще стане по-евтина от тази от въглища и газ до 2025 г. в по-топлите региони на ЕС, показва изследване ден преди Европейската комисия да стартира плановете си за Енергийния съюз.

Въпреки това високо-рискови застраховки или слаба регулация могат да повишат цената на съоръженията с 50%, става ясно от проучване на Института за системи за слънчева енергия "Фраунхофер".

Стойността на производството на слънчева енергия в Южна Европа ще се е понижила до между 0,04 и 0,06 евро за киловатчас до 2025 г., твърдят експерти. Според доклада, поръчан от неправителствената организация Agora Energiewende, цената ще падне до между 0,02 и 0,04 евро до 2050 г.

В изследването са използвани "консервативни прогнози" за възможни бъдещи технологични пробиви в слънчевите технологии, а не са отчитани иновации, които също могат да свалят цената на електричеството.

Към момента, големи слънчев панели в Германия доставят енергия за по-малко от 0,09 евро. Според проучването, токът, произвеждан от въглища и газ, струва между 0,05 и 0,10 евро за киловатчас. Според доклада, който е бил публикуван днес, енергията от атомните централи струва 0,11 евро за киловатчас.

Енергията от слънчевите фотоволтаици играе много ограничена роля в ЕС, поради високата й производствена стойност, сравнено с други ниско-въглеродни източници, посочва Agora Energiewende.

Въпреки това, НПО-то посочва, че слънчевите панели могат да се съревновават с въглищата и газта, които са виждани като по-евтини.

Това означава, че слънчевата енергия може да започне да играе важна и финансово оправдана роля за постигането на климатичните и енергийни цели за 2020 г. и 2030 г. - основни задачи пред новия Енергиен съюз.

"Докладът показва, че слънчевата енергия е станало по-евтина много по-бързо, отколкото предвиждаха експертите, и ще продължи тенденцията", отбеляза директорът на Agora Energiewende д-р Патрик Грайхен.

"Следователно плановете за бъдещите системи за доставки на енергия трябва да бъдат преразгледани. Засега те очакват сравнително малък дял на слънчевата енергия в тях", казва още специалистът.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |