Отвориха първата фабрика за преработка на миди в България

20.02.2015 16:21 0 | Прочетена (9315)

Първата фабрика за преработка на миди в България днес отвори врати във Варна, съобщава БГНЕС. Инвеститорът е фирмата за отглеждане на миди Black Sea Shells, собственост на ирландския предприемач Джон Конканън, който е реализирал инвестиции в Полша, Ирландия, Англия, Германия, Словения, Канада, ОАЕ, а от скоро и в България. Към момента фирмата доставя продукция за магазини и ресторанти в цялата страна.

Инвестицията за строителството и машинното оборудване е 10 млн. лева. Фабриката ще може да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско Черноморие. В момента капацитетът е 1000 тона годишно като след построяването на фабриката ще се изградят още полета за над 3000 тона продукция. Фабриката трябва да влезе в експлоатация до края на месец ноември, като това ще осигури работа на 50 души.

В проекта е включено изграждането на укрепителна стена под нос Чиракман с дължина 250 м, която ще предпазва от евентуални последици при земетресения. Това изискване беше представено към инвеститора от община Каварна.

Вече е завършена фабриката за преработка на рапани, намираща се в ромския квартал на Каварна Хаджи Димитър (известен още като "Бевърли хилс"). През месец март тя ще заработи, а пълния си капацитет ще разгърне през април. Там ще работят 157 души. Инвестицията е на стойност 2 млн. лева, осигурени от варненската фирма "Електа 03" ООД и финансирана със средства по проект, одобрен от МИРГ "Шабла - Каварна - Балчик", като задължението на фирмата е да поддържа осигурените 157 работни места.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |