2010 г. и 2014 г. били най-горещите в историята

Свързани новини

27.01.2015 11:38 0 | Прочетена (11225)

Миналата година се изравни с 2010 г. като най-гореща в историята, което е нов знак за дългосрочното глобално затопляне, породено от човешките дейности, показват данни на британската метеорологична служба.

Цифрите, натрупвани от Met Office и Университета на Източна Англия в регистрите, започващи още от 1850 г., показват, че средните температури на повърхността на Земята през миналата година са били с 0,56 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност за периода 1961-90 г.

„Това нарежда 2014 г. като една от двете най-топли години, регистрирани досега, наред с 2010 г., но процентът на допустимото отклонение не позволява окончателно да се каже коя точно от тези две години е най-топлата,“ се казва в изявление.

Неотдавна и САЩ обяви, че 2014 година е най-горещата в историята досега, позовавайки се на данни на НАСА и Националната океанографска и атмосферна администрация.

Изявлението се свързва с дългосрочната тенденция на покачване на температурите през последните десетилетия в резултат на емисиите на парникови газове, генерирани от човешката дейност, основно от изгарянето на изкопаеми горива. Китай, САЩ и Индия са най-големите източници на емисии.

Скептиците, които се съмняват, че хората влияят на климата, често изтъкват проучвания на ООН, които говорят за „застой в глобалното затопляне“ през последните години. Той може да бъде свързан с естествените промени в слънчевата активност или пък затъмняването на атмосферата в резултат на вулканични изгирвания.

“Да се каже, че затоплянето е спряло, не е коректно,“ коментира професор Тим Осбърн от Университета на Източна Англия пред Ройтерс. Той уточни, че темпото на затопляне е било най-бързо през 1980-те и 1990-те.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |