Очите на молците вдъхновиха разработването на нов слънчев панел

26.01.2015 11:01 0 | Прочетена (9849)

Учени от Националната лаборатория Брукхейвън в САЩ са разработили нов начин за създаване на фината текстура на силиция – най-разпространеният материал за производството на соларни панели – което би могло да намали светлоотразяващите свойства на панелите за производство на соларна електроенергия. Това може да помогне на слънчевите модули да поглъщат повече слънчева енергия. Изследователите обясняват вдъхновението за този проект към факултета с… очите на молците.

Молците имат многокомпонентно око с текстурирана тъкан, съставена от множество малки стълбчета. Всяко едно от тези стълбчета е по-късо от дължината на вълната на светлината. Когато светлината достигне очите на молеца, окото абсорбира повече от светлината и я изпраща към роговицата по начин, който позволява на животното да вижда по-добре през нощта. На практика това означава, че структурата на окото дава възможност повече светлина д прониква навътре. Освен всичко този подход на природата предотвратява блестенето на очите, което за молеца е не по-малко важно, защото го предпазва от привличане на хищници в тъмнината.

Екипът вече се е заел да пресъздаде очните модели на молците от силиций – в най-малки размери – с помощта на нанотехнологии.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |