12% ръст на инвестициите в чиста енергия през 2014 г.

23.01.2015 13:01 0 | Прочетена (13632)

Глобалните инвестиции в чиста енергия са нараснали с 12 на сто през 2014 г. до обем от 274,2 млрд. долара, според нови данни на анализаторската компания Clean Energy Pipeline.

От компанията заявиха, че предварителният им анализ на секторите рисков капитал, фондове за дялово участие, финансиране на проекти, сливания и придобивания, както и публичните пазари говорят за „солиден край“ на 2014 година. Това означава, че общите инвестиции за годината са достигнали най-високото си ниво от 2011 г. насам.

„Миналата година чисто-енергийната индустрия наистина показа своята устойчивост“, заяви Дъглас Лойд, главен изпълнителен директор на Clean Energy Pipeline. „Въпреки намаляването на субсидиите на големите европейски ВЕИ пазари и много конкурентните цени на природния газ в САЩ, инвестициите в глобалния сектор на чистата енергия, регистрират първото годишно увеличение от 2011 г.“

Подобни са изводите и на изследователската компания Bloomberg New Energy Finance, която по-рано този месец публикува данни, според които глобалните инвестиции в чиста енергия са нараснали с 16 на сто през 2014 г. до 310 млрд. долара. Последните данни подчертават окуражаващите инвестиционни тенденции, изпитвани от сектора на чистата енергетика, въпреки различията в абсолютните стойности, предложени от двете фирми – това се дължи на факта, че двете анализаторски фирми използват различни класификации за сектора.

Според Clean Energy Pipeline, голяма част от растежа се дължи на скока на проектното финансиране. В този сегмент инвестициите са се покачили с цели 23% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходнат година. В абсолютна стойност те са достигнали $47,4 млрд. Като цяло, финансиране инвестиционен проект по време на 2014 достигна 175 млрд. долара, задвижван от увеличаване на инвестициите в вълна от офшорни вятърни проекти. Рисковият капитал и частните капиталови инвестиции в чиста енергия са нараснали с три процента до 7,1 млрд. долара.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |