Село Баня на протест срещу строежа на депо за отпадъци

22.01.2015 15:03 0 | Прочетена (11085)

Жителите на разложкото село Баня и членове на сдружение "Баненска буна 2011" организират протест в петък от 08:00 часа срещу строежа на сметище в землището на селото.

Недоволните граждани посочват, че изграждането на депото за отпадъци ще има крайно негативен ефект върху местността, в която има над 72 минерали извора с лечебни свойства.

"Ние ще протестираме с всички законови средства. За да спрем изграждането на сметището точно там, ние сме готови и на крайни действия. Ще направим жива верига, ще разположим палатков лагер, ще започнем гладни стачки. Ако се наложи ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим извършване на необратимо екологично престъпление", заявяват протестиращите.

Те отбелязват, че мястото, където е планиран строежа на бунището е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 литра в секунда, наличие на археологически и културно-исторически паметници.

"Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока", добавят гражданите на с. Баня.

По думите им технологията на планираното депо за отпадъци е като на всички бунища. 

"Боклуците се пробутват в изкопаните дупки, наречени клетки, а след това се запръстяват евентуално и може би. Разликата е само в усвояването /присвояване/ на  милиони левове европейски средства", казват протестиращите. 

"Ние протестираме срещу незачитане на човешкия живот и правото на свободен избор. Ние протестираме срещу шайка безотговорни властимащи, които с безумното си решение ще унищожат поминъка, здравето и живота на хиляди хора, голяма част от тях деца. Ние протестираме срещу изсичането на стотици декари над 60-годишни борови дървета и унищожаване също така на стотици декари плодородна обработваема земя, засята със селскостопански култури, жизненоважни за оцеляването на населението. Ние протестираме, за да опазим природата, въздуха, земята и водата за бъдещите поколения", заявяват те.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |