Пластмасови бутилки се превръщат във фоторазградима, непромокаема хартия

22.01.2015 10:29 0 | Прочетена (11252)

Група млади предприемачи от Мексико е разработила система, която превръща пластмасовите (РЕТ) бутилки в минерална хартия. За нея създателите твърдят, че спестява по 20 дървета и по 56 000 литра вода за всеки тон произведена хартия. Фоторазградима и непромокаема, хартията може да се използва за отпечатване на книги, кутии и канцеларски материали.

„Като не режем дървета, нито хабим вода, ние намаляме разходите и помагаме на планетата“, казва Евер Адриан Нава, съосновател на компанията Cronology.

За процеса на Cronology се твърди, че е с 15% по-евтин от традиционното производство на хартия, тъй като при него не се използват химикали – като хлор – или вода. Въпреки че страни като Испания и Тайван вече използват подобни процеси за производство на минерална хартия (известна също като PETA хартия или каменна хартия), разработчиците твърдят, че системата на Cronology е четири пъти по-евтина в сравнение с конвенционалните методи.

Първоначалната идея за този вид производство на хартия е да се намалят производствените разходи и обезлесяването. Мексико в момента произвежда 700 000 тона хартия годишно, най-вече за книги и тетрадки, както и за опаковъчна и тоалетна хартия.

Евер Нава казва, че производството на един тон традиционна хартия има ефект върху околната среда в продължение на 100 години. В същото време минералната хартия елиминира този проблем с помощта на 235 килограма пелети (PET гранули), получени от рециклирани пластмасови бутилки, калциев карбонат и камък, от които се произвежда един тон минерална хартия.

„Минерална хартия е по-здрава от стандартната, не можете да я я разкъсате с ръце, водоустойчива е, има свойството да бъде фоторазградима и поглъща само необходимото количество мастило при печат“, казва Нава.

Рециклираните пластмасови бутилки първо биват смачквани заедно с парчета калциев карбонат за образуването на пелетите (пластмасови мъниста). След това тази смес бива подложена на процес на отливане при около 100°C, преди да се разточи и образува големи листове хартия.

Хартията се разгражда само за шест месеца. Компанията казва, че недостатъкът на този вид хартия е в това, че не могат да се използват гелови мастила. Те съдържат спирт, който е нсъвестим с хартията.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |