Загубата на лед в Гренландия навярно е по-лоша от очакваното

Свързани новини

18.12.2014 11:12 0 | Прочетена (35092)

Затоплянето на планетата може да доведе до по-бърза загуба ба ледовете от ледената покривка на Гренландия и до по-бързо покачване на морското равнище в останалата част от света, отколкото бе прогнозирано досега от учените, предава грийнтех.

Две отделни международни проучвания поеродиха безпокойство относно темповете на топене на леда на втората по големина ледената покривка в света след Антарктика. Предполага се, че досегашните прогнози са подценени.

„Настоящите модели не обхващат сложността на проблема,“ каза Беата Ксато, доцент по геология в университета в Бъфало и водещ автор на доклада, публикуван в сборника на Националната академия на науките.

В момента учените използват симулации, базирани на активността на четири ледника – Якобсван, Хелхайм, Кангерлусуаг и Петерман – за изграждане на прогнозите за топенето на ледовете.

Новото изследване използва сателитни данни от НАСА за разглеждането на почти 100 000 точки от ледовете и как са се изменили в периода 1993-2012, описвайки по-пълна картина на това къде и как се е случвало топенето в миналото.

Изследователите изчислиха и нови цифри за това колко лед е загубен през последните години от ледената покривка на Гренландия. За периода 2003-2009 г. са се топили по 243 метрични гигатона лед годишно. Това е повишавало с около 0.68 мм нивото на океаните всяка година.

Друго проучване от броя от 15 декември на списание Nature Climate Change прогнозира, че езерата върху ледената покривка на Гренландия ще станат два пъти по-често срещани в следващите 50 години, отколкото са днес. Ако сега те се срещат предимно около бреговете, то занапред те ще се явяват и в по-вътрешните части на ледената земя, което пък ще има влияние върху начина на топене на ледената покривка. Тези водни тела, известни като супраглетчерни езера, са по-тъмни от други области, привличайки наслънчева светлина и ускорявайки топенето.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |