Отлагат се сондажите за търсене на газ в находището Хан Аспарух

Свързани новини

15.12.2014 15:47 0 | Прочетена (33715)

С шест месеца до една година се отлагат сондажите за търсене на нефт и газ в находището "Хан Аспарух" в Черно море и вместо в средата на 2015 г. ще започнат в средата на 2016 г. Това стана ясно от решение на консорциума между френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол", който притежава разрешителното за проучване на терена, за прекратяване на редица обществени поръчки. Сред тях са  поръчки за доставка не само на оборудване за сондирането на потенциалното находище, но и зареждане с дизел на бъдещата платформа и хеликоптерната й база и за храни и други консумативи. Провеждането и възлагането на други поръчки обаче ще продължи, като междувременно периодът ще се използва за по.задълбочени анализи на вече извършените проучвания в терена.

Причината за временното замразяване на сондажите е "значителното и непрестанно понижаване на цените на петрол в света за изключително кратки срокове в последните месеци, засягащо вътрешните бюджети на дружествата", ангажирани с проекта, пише в уведомлението, публикувани в официалния вестник на Европейския съюз. Трите компании са взели единодушно решение да променят бюджета и работната програма за 2015 г., според която в средата на следващата година трябваше да започне сондажа на възвишението на Полшков. Сега той е отложен за 2016 г. като надеждите на тримата партньори са по-скоро сондирането да започне в началото на годината. Министерството на енергетиката е уведомено за това.

Така на практика се отлага не само практическото проучване на потенциала на находището, но и добивът на български газ, на който страната ни разчита за намаляване на зависимостта си от руски газ. В момента около 90 на сто от нужната за потреблението на страната суровина идва от "Газпром".

Консорциумът бе в процедура на одобрение от страна на министерствата на околната среда и водите и на енергетиката на работната програма  на първия му сондаж в дълбоките води на Черно море. Самото сондиране трябваше да трае между 3 и 4 месеца и на база на резултатите да се види дали залежите са достатъчно перспективни. Между 2 и 5 години отнема обикновено вземането на решение дали да започне добив на откритата суровина.

Приключилите в края на лятото 3D-сеизмологични проучвания на терена дават обнадеждаващи резултати, като залежите дават перспективи за добив и на прилични количества нефт, заявиха запознати в проучванията пред Mediapool.

Инвестиционната програма на дружеството предвижда влагане на 260 млн. долара за проучване на залежите в находището "Хан Аспарух".

Отлагането на сондажната програма на "Тотал", "О Ем Ви" и "Репсол" е лоша новина на фона на обявените преди десетина дни два нови конкурса за търсене на компания, която да проучва за нефт и газ в други два терена в дълбоките води на Черно море – "Силистар" и "Терес", на които сегашното правителство също залага големи надежди за намаляване на енергийната зависимост на страната ни от Русия.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |