ТЕЦ Марица-Изток 2 замърсява най-много в Европа

Свързани новини

25.11.2014 15:17 0 | Прочетена (2517)

ТЕЦ "Марица-изток 2" в Ковачево е най-големият замърсител в Европа. Централата е на първо място в международна класация, която оценява щетите от замърсения въздух от промишлеността на континента.

Българският ТЕЦ е първенецът сред всички промишлени заводи в Европа, включени в ново мащабно проучване на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Предишният подобен доклад на агенцията излезе през 2011 г. Като цяло България се нарежда на седмо място в класацията на европейските държави, когато се разглежда цената на щетите като абсолютна стойност.

Докладът оценява редица вредни въздействия, причинени от замърсяването на въздуха, в това число преждевременна смърт, болнични разходи, загубени работни дни, здравословни проблеми, щети върху сградите и намаляване на селскостопанските добиви.

Замърсяване на въздуха и емисиите парникови газове от промишлеността в Европа струва на обществото най-малко 59 млрд. евро и най-вероятно стига до 189 млрд. евро за 2012 г., сочат резултатите. Половината от стойността на тези щети се дължи на едва 1% от промишлените предприятия. За периода 2008 - 2012 г. разходите са най-малко 329 млрд. евро и е възможно да стигнат до 1.053 трлн. евро.

В доклада са изброени най-вредните промишлени централи в Европа, както и разходите за покриване на щетите от дейността им за всяка европейска държава. Сред 30-те промишлени замърсители, които нанасят най-големи щети, 26 се подхранват основно от различни видове въглища и се намират предимно в Германия и Източна Европа.

Осем от първите 30 завода са разположени в Германия, шест са в Полша, четири – в Румъния. Три са в България, освен ТЕЦ "Марица-изток 2", в доклада се посочват ТЕЦ "Бобов дол" и Горивната инсталация в Гълъбово.

Три има и в Обединеното кралство, два се намират в Гърция, и по един в Чехия, Естония, Италия и Словакия. В тази класация не се взима предвид ефективността на заводите  - в някои случаи по-големи заводи са по-ефективни от няколко по-малки, взети заедно. Страни като Германия, Полша, Обединеното кралство, Франция и Италия, които имат много големи заводи, имат и най-голям дял в общите разходи по покриване на щетите от замърсяването.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |