Корнелия Нинова: Слагаме край на беззаконието в горите

Свързани новини

19.11.2014 14:06 0 | Прочетена (10358)

„Продължава незаконната сеч в горите, безконтролния износ, разрушаването на общински и междуселски пътища при извозването на дървесината. Наближава зимният период и сме загрижени за цената на дървата за огрев и сме решени да се сложи край на беззаконието в горите.” Тази позиция заяви пред журналисти в НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.  Тя подчерта и че незаконната сеч е една от причините за наводненията напоследък. Предлагаме комплексни мерки в закона за горите, за да се сложи край на корупцията, незаконната сеч и незаконния износ от страната на българската дървесина.

„Три години след приемането на нов закон за горите, сме свидетели на негативни явления в горския сектор- незаконна сеч и липсата на каквато и да е контролни функции”, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. Затова левицата предлага решенията за териториалния обхват на горските предприятия, да се взимат от кабинета, а не от зам.-министъра на земеделието, както досега. Светла Бъчварова поясни, че предлага да отпадне възможността арендаторите да  ограждат териториите и да забраняват достъпа на други лица в горите.  Това се налага заради основната идея на закона – че движението в горите. Бъчварова припомни, че преди месец е имало протести поради този проблем.


Светла Бъчварова  обяви, че според браншовите организации незаконната сеч е в размер на 3- 5 млн. кубически метра годишно. „За да се спре тази практика предлагаме контролът да бъде засилен чрез въвеждане на изисквания  за товарните превози”, заяви Бъчварова. Като работещо решение тя посочи монтирането на GPS устройства на товарните автомобили и изискването Изпълнителната агенция по горите да има по всяко време  онлайн информация, какво се случва с превозите. Тя подчерта, че това няма да натовари финансово бизнеса, защото мобилните оператори предоставят безплатно тази информация. Левицата предлага и да се ограничи допустимото количество необработена дървесина, която се използва при производството на електроенергия с преференциални цени.
„За да се  гарантира получаването на дърва за огрев от социално нуждаещите се, е крайно време да се създадат актуални списъци”, призова Бъчварова. Тя подчерта, че отговарящите за социалното подпомагане могат да дадат информация, кой може и трябва да получава дърва за огрев.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |