Учени: Земята навлиза в нова геоложка епоха, определена от човека

Свързани новини

14.11.2014 14:07 0 | Прочетена (14050)

Учените вече започват да се съгласяват, че планетата ни изглежда навлиза в нова геоложка епоха, която е определена от въздействие на човечеството. Според New Scientist, идеята, че хората имат способността да аправят значителни въздействия върху структурата на Земята, кръжи наоколо от доста време, но е била пренебрегвана от геолозите, които са смятали, че хората никога не биха могли да оставят значителен отпечатък върху Земята.

Но през последните няколко десетилетия учените започват да променят вижданията си до известна степен. Става все по-ясно, че човешките дейности могат да имат значително въздействие върху геоложката структура. New Scientist отбелязва, че научният писател Андрю Ревкин нарича това „Антроцен“ (Anthrocene). Джон Кърнът от Геологическия институт на САЩ го нарича Хомогеноцен (Homogenocene). Даниел Паули, морски биолог, е измислил термина Миксоцен (Myxocene) – свят с океани, пълни с тиня и медузи заради прекомерния риболов и замърсяването.

Уважаваният носител на Нобелова награда и атмосферен химик Пол Крътцен може би е „уцелил десятката“, предполагайки, че ние вече напускаме ерата на Холоцена и следледниковата стабилност, навлизайки в епохата на Антропоцена, която ще бъде оформена от дейността на хората. Идеята на Крътцен е довела до създаването на специална комисия в Геоложкото общество на Лондон, последвано от формирането на работна група по антропоцена. Задачата им е да формализират навлизането ни в новата епоха и да добавят още една ивица в календара на геоложките времена – нещо, което не се случва лесно.

А къде са доказателствата, че ние навлизаме в геоложка епоха, офрмирана от човека? Ето някои от тях:

    хиляди изкуствени минерали, използвани за създаването на градове и инфраструктура;
    океани, изцедени от живот и замърсени с пластмаси, които дори започват да образуват нови скали;
    открити рудници, които могат да бъдат видени от космоса, заедно с минни шахти и дупки в земната повърхност, така дълбоки и широки, те могат да останат постоянни;
    изкуствени и токсични химикали, които създаваме;
    ядрени отпадъци;
    безпрецедентно изчезване на видове

Изглежда, че Антропоценът вече е тук.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |