Самолетите на бъдещето са без прозорци

28.10.2014 17:50 0 | Прочетена (17730)

Компания от Великобритания представи проект на самолет без прозорци, съобщава Бизнес инсайдър. Ако проектът се задвижи и всичко бъде по план, се очаква самолетът да направи първия си полет след около 10 години.

Прозорците на борда ще бъдат заменени от ултратънки тъч дисплеи, на които ще се прожектират изображение на случващото се навън, съобщават от центъра за иновациии, показали интериора на самолета. Със сигурност обаче ще бъде нужно време, за да се привикне с картината наоколо.

Сега съществуващата OLED технология би могла да възпроизведе изображенията, но екраните са чувствителни към влага и трябва да бъдат обвити в предпазно стъкло.

Оказва се, че проектът далеч не е само маркетингов подход. Учените обясняват, че 80% от теглото на самолетта се дължи на горивото и самия самолет, така че замяната на прозорците с ултратънки екрани би могло да спести от разходите на компаниите.

В момента конструкцията на прозорците на самолетите трябва да е безупречна и да е сигурна, а структурата да поддържа налягането в херметически затворения корпус, дори и при напусквания на височина 11 000 метра.


„Ако може да се спести тегло, се пести и гориво“, обясняват от центъра по иновации. „А по-малко гориво означава и по-малко емисии от въглероден диоксид в атмосферата“.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |