Специалисти консултират безплатно семействата, които искат да отглеждат децата си заедно с домашен любимец

Свързани новини

28.10.2014 15:35 0 | Прочетена (13927)

90% от българите смятат, че за малките e добре да растат заедно с животни у дома, показва анкета на PETS&U
Отглеждането на децата заедно с домашни любимци може да има много позитиви - от научаване на малките да носят отговорност, през намаляване на стреса, безспокойството и агресията до по-лесно приемане на смъртта като естествен завършек на живота. Общуването с животното освен това може да подпомогне развитието на говора и научаване на децата да четат. Отглеждането на куче пък може да насърчи подрастващите и за повече физическа активност, разходки и игри.
Това са само част от добрите страни на отглеждането на деца с домашни любимци според експертите, които се включиха в първите по рода си у нас безплатни консултации на семейства “Децата и домашните любимци”. Проектът е съвместна инициатива на Центъра за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в Нов Български Университет и PETS&U. Целта беше всички желаещи да популчат компетентен съвет от различен тип специалисти – клиничен психолог, ветеринарен лекар и специалист по модификация на поведението на кучето.
Огромна част от българите са отворени за идеята да отглеждат децата си заедно с домашен любимец, показва онайн анкета на PETS&U, в която се включиха близо 1500 участника. 81% от респондентите са категорично ЗА, 9% биха подкрепили, но само след като детето навърши определена възраст. Едва 1% от анкетираните са против заради притеснения от болести и алергии. Малка част от участниците в проучването отчитат условности като тип домашен любимец, характер на дете и родители.
“Хубаво е, че толкова много хора подкрепят приемането на домашен любимец в семейството и са толкова положително настроени. Важно e обаче решението да не се взима чисто емоционално и прибързано. Когато детето иска домашен любимец, трябва въпросът да бъде разгледан вниматено и от всички възможни страни, за да се избегне неприятната практика на разочарование, невъзможност да се справят с ангажимента като време, финанси, компромиси и т.н. Цялото семейство трябва да е наясно, че животното не е играчка и не може просто да бъде върнато или изхвърлено на улицата”, категорични са консултантите в проекта.
Затова като част от инициативата “Децата и домашните любимци” са подготвени и информационни материали, които да помогнат на хората да вземат информиран избор. Препоръчителни са консултации с различни специалисти, включително хуманен доктор. Задължитено за гарантиране на здравето на семейството е от самото начало да се вземат всички необходими предпазни мерки, като например обезпаразитяване, ваксинация, профилактика и спазване на определени хигиенни правила. Консултация с ветеринарен лекар може да помогне да се направи адекватен избор по отношение на вида животно и конкретна порода, като например голдън ретривърът и лабрадор ретривърът са изключително подходящи за съжителство с малки деца.
В консултациите участваха от Диана Ненова, клиничен психолог от Център за комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в детска възраст към Нов български университет, д-р Стефан Стефанов и д-р Десислава Данева, ветеринарни лекари от PETS&U и Гергана Цончева, специалист по модификация на поведението на кучето от международната организация UNITED K9 PROFESSIONALS. Срещите ще бъдат превърнати в регулярна практика и ще се провеждат на всеки няколко месеца, като информация ще се предоставя и онлайн.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |