Хищниците опазват растителното биоразнообразие

Свързани новини

28.10.2014 11:51 0 | Прочетена (12821)

Наскоро известен философ оповести идеята си, че иска да елиминира страданието в света, като за целта трябва да научи хищниците да станат вегани. Това щяло да сложи край на страданията на тревопасните животни.

Отговорът на здравомислещите хора бе, че светът има нужда от хищниците, за да запази естествения ред, и че хората не трябва да се намесват в екосистемите, защото ще нарушат равновесието в природата. Много проучвания показват, че извеждането на един хищник от дадена екосистема води до пълния срив на цялата екосистема. А сега едно ново изследване в Лайкепия, Кения добавя допълнителни доказателства.

„Ние сме само на прага на разбирането на връзките между хищниците, техните жертви, растенияте и хората“, каза Адам Форд, водещият изследовател, в съобщение за пресата.

Хищническите популации в много части на африканския континент намаляват бързо заради човешката дейност, която „изяжда“ местообитанията. За да видят как това се отразява на ландшафта, Форд и неговия екип проследили леопарди, диви кучета, антилопи и импали чрез GPS нашийници. Учените искали да видят дали екосистемата е различна в различните райони, предпочитани от всеки вид.

Това, което открили, е изненадващо – хищниците предпазват определени растителни видове чрез самото си присъствие. Не-бодливите растения се разраствали добре в областите, където се крият хищници, защото тревопасните избягвт храненето наоколо. Там, където се хранят тревопасните животни, по-добре се справят бодливите растения, защото всичко, което не е трънливо, бива изядено. Ала с намаляването на хищниците тревопасните започват да се хранят върху по-големи площи, намалявайки растителното разнообразие и стимулирайки растежа на бодливите растения.

„Нашите наблюдения показват, че месоядните животни – като леопарди и диви кучета – формират това, което тревопасните ядат“, обобщава Форд.

Биологичното разнообразие е важна част от поддържането на баланса в екосистемите. Това прави средата по-устойчива в лицето на необичайни метеорологични условия или природни бедствия. В дългосрочен план огромният брой трънливи растения в Африка ще бъде проблем, тъй като тревопасните животни няма да има какво да ядат. Запазването на броя на хищниците ще бъде от ключово значение за това всички животни да оцелеят.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |