Учени използват безпилотни самолети за наблюдение на косатки

Свързани новини

27.10.2014 16:33 0 | Прочетена (12492)

Дроновете все повече се използвани по различни начини за наблюдение и защита на дивата природа, като се започне от следенето на бракониери из Африка и се стигне до заснемането на видео на големи групи делфини в движение. Сега едно партньорство между Ванкувърския аквариум и Националната океаноложка администрация в САЩ ще използва безпилотни летателни апарати наблюдение на защитените косатки-убийци, предава грийнтех.

Специално проектираният морски „хексакоптер“ е в състояние да заснеме изображения на косатките, без да пречи на животните, тъй като може да ги следи от височина 30 метра. Про такова отстояние дронът е извън слуховия обсег на животните. В рамките на над 60 полета първият такъв безпилотен самолет е събрал 30 000 фотографии и изследователите са категорични, че виждат огромни ползи от приложението на новия инструмент.

„Хексакоптерът ни дава по-точни показатели за състоянието на китовете, отколкото сме имали досега“, казва д-р Ланс Барет-Ленард, старши учен по морските бозайници във Ванкувърския аквариум. „Косатките могат да понесат краткосрочната липса на храна, живеейки благодарение на натрупаната мас, и заместват с вода липсващия мастен слой, така че се прикриват добре, когато са в лошо състояние. Отгоре ние можем да наблюдаваме и да оценим обиколката на всеки екземпляр и да знам навреме, когато са в беда“.

Неща, които снимките са разкрили изненадващо, включват бременност, която не би могла да бъде забелязана по друг начин, както и доказателства за нездравословни състояния на тялото при някои косатки. Цялата информация ще спомогне за определянето на стратегии за управление на популациите от косатки.

Изследователите казват, че тази нова технология ще промени начина, по който правят теренни проучвания сред косатките и формират плановете за опазването на животните.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |