Вятърната енергия на сушата е по-евтина от въглищната, газовата и ядрената

Свързани новини

21.10.2014 15:26 0 | Прочетена (11367)

Генерирането на електричество от вятър на сушата, тоест чрез наземни вятърни турбини, е по-евтино, отколкото производството на газова, въглищна и ядрена енергия, когато се вземат предвид извънредни фактори и субсидии, свързани със съответната технология. Това сочи проучване на Ecofys от 10 октомври 2014 г., изготвено по поръчка на Европейската комисия (ЕК).

Въз основа на анализ на данните в доклада, извършен от Европейската ветроенергийна асоциация (ЕВЕА), в която Българска ветроенергийна асоциация членува, вятърната енергия на сушата е с приблизителна цена от 105 евро за мегават час (МВтч). Тази цена я прави по-евтина от газта (до 164 евро), ядрената енергия (133 евро) и енергията от въглища (между 162 и 233 евро). Вятърната енергия, произведена в морето (т.нар. офшорни ферми) пък е на цена от 186 евро, а слънчевата енергия има цена от около 217 евро за МВтч.

Общата стойност на разходите за производство на енергия, включваща измежду много други външни фактори като качеството на въздуха, изменението на климата и токсичността за човека, показва, че цената на енергията от въглища е по-висока от най-високата цена на дребно на електроенергия в Европейския съюз. По данните от доклада, стойността на външните разходи на енергийния микс на ЕС през 2012 г. е между 150 и 310 млрд. евро.

„Този доклад подчертава истинската цена на зависимостта на Европа от изкопаемите горива“, коментира Джъстин Уилкис, заместник-главен изпълнителен директор на ЕВЕА. „Възобновяемите енергийни източници редовно се омаловажават като твърде скъпи и източващи данъкоплатеца. Докладът на ЕК не само показва тревожната цената на въглищата, но също така представя вятърните генератори на сушата – те са както по-евтини, така и като по-щадящи за околната среда.“

На сушата и в морето вятърните технологии имат възможност за значително намаляване на разходите. Производството на енергия от въглища от друга страна е напълно „зряла“ технология и е малко вероятно разходите в бъдеще да бъдат намалени.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |