Служебният кабинет се съгласи да изгубим 153 млн. лева по Околна среда

Свързани новини

17.09.2014 16:02 0 | Прочетена (17605)

Служебното правителство на премиера Георги Близнашки се съгласи България да изгуби 153 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“, съобщи БГНЕС.

В опит да осигури размразяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда“, Министерският съвет прие решение за налагането на финансова корекция. Така служебното правителство приема предложената от службите на ЕК финансова корекция в размер на 152 916 261 лева. Грешката представлява 9,5% от стойността на договорите с изпълнители, включени в популацията от 239 договора, която е била обект на проверка.

Корекцията е определена въз основа на резултатите от работата на Управляващия орган, Сертифициращия орган и службите на Комисията. Тя следва да бъде изплащана през 2014 г. и следващите години.

Европейската комисия замрази плащанията по ОПОС в края на 2013 г., заради нарушения при обществените поръчки в периода 2010-2013 г. С днешното си решение служебното правителство реално признава, че при обществените поръчки, сключени в мандата на ГЕРБ 2010-2013 г., са допуснати груби нарушения, припомня БГНЕС.

Освен пари по „Околна среда“ България предстои да загуби сериозни средства и по Оперативна програма „Регионално развитие“. През април ЕК замрази плащанията по две от осите на програмата – за развитие на туризма и градска инфраструктура. Мотивите отново бяха свързани с нарушения при обществени поръчки, сред които и тази за модернизиране на градския транспорт в Бургас и по проект в Асеновград.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |