Забавянето на изменението на климата има икономически смисъл

Свързани новини

16.09.2014 13:58 0 | Прочетена (13739)

Инвестициите в борбата с изменението на климата могат да стимулират икономическия растеж, а не да го забавят, каквито са масовите опасения. Времето за действие изтича и намалява шансовете за трансформиране на градовете и енергетиката. Това гласи нов международен доклад, публикуван днес, предава грийнтех.

Проучването, направено от бивши правителствени ръководители, бизнес лидери, икономисти и други експерти, сочи, че следващите 15 години ще са от решаващо значение за прехода към чиста енергия и справяне с с глобалното затопляне, както и намаляване на щетите върху здравето от замърсяването.

„Възможно е да се справим с изменението на климата и е възможно да имаме икономически растеж – едновременно“, посочи Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат.

Много правителства и бизнеси погрешно се опасяват, че мерките за забавяне на изменението на климата ще подкопаят работните места и растежа, каза той.

Около 200 нации работят върху пакт на ООН, който трябва да бъде договорен в Париж в края на 2015 г., целящ да се обуздае увеличаването на емисиите на парникови газове. Напредъкът в борбата с глобалното затопляне продължава да е бавен въпреки двете десетилетия на работа.

„Това как най-големите и най-бързо развиващите се градове в света се развиват – ще бъде от решаващо значение за бъдещото развитие на световната икономика и климат“, се казва в доклада. Той препоръчва преминаване към „компактни градове“”, които използват по-малко енергия и инвестират в обществения транспорт.

Градовете са дом на половината от всички 7,2 милиарда души на планетата, генерират 80 процента от глобалния икономически растеж и произвеждат около 70 на сто от емисиите, свързани с енергопотреблението. Затова тяхната роля за борбата с изменениерто на климата ще бъде решаваща.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |