Учени: Озоновият слой бавно се възстановява

Свързани новини

12.09.2014 11:25 0 | Прочетена (16731)

Крехкият озонов слой на Земята, който я предпазва от опасните лъчи на Слънцето, бавно се възстановява, установиха учени от ООН, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Положителната тенденция се дължи на забраната през 80-те години на миналия век на някои химикали, широко използвани в хладилниците и аерозолните флакони. Учените заключават, че когато светът обедини своите усилия в обща кауза, успешно могат да бъда преодолени екологичните кризи.

За пръв път през последните 35 години специалистите от Световната метеорологична организация и от Програмата на ООН за околна среда регистрираха статистически значимо увеличение на стратосферния озон. Той ни предпазва от слънчевата радиация, причиняваща рак на кожата, увреждания на реколтата и други проблеми.

От 2000 до 2013 г. озоновите нива са се повишили с 4 процента в ключовите умерени северни ширини на 50 километра височина.

"Това е победа за дипломацията и науката, след като можахме да обединим усилията си в тази насока!", коментира известният химик Марио Молина. През 1984 г. той бе един от авторите на научен доклад, предупреждаващ за нарушаването на озоновия слой на нашата планета, за който получи през 1995 г. Нобелова награда за химия.

Озоновият слой изтънява от 1970 г. заради човешката дейност. Изпусканите в околната среда хлорофлуоровъглероди бяха виновни за разрушаването на озоновите молекули високо в атмосферата. След като учените биха тревога, държавите по света се договориха през 1987 г. да забранят употребата им. Нивата на тези химикали на височина между 50 и 80 километра драстично намаляха.

Специалистите от ООН изчислиха, че ако не бяха взети нужните мерки преди 35 години, към 2030 г. заболяванията от рак на кожата щяха да се увеличат допълнително в глобален мащаб с 2 милиона случая годишно.

Учените констатираха и един парадокс. Причиняващите климатичното затопляне парникови газове също са допринесли за възстановяването на озоновия слой. Повишените нива на въглероден двуокис и другите газове охлаждат горния слой на стратосферата.

А колкото по-студен е въздухът там, толкова повече се увеличава и количеството на озона.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |