Борят ГМО храните с нов закон

Свързани новини

25.06.2014 15:28 0 | Прочетена (17059)

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще инициира създаването на нов Закон за храните. Това обяви председателят на агенцията Пламен Моллов на дискусия за състоянието на храните, предава нюз.бг.

По думите му, новият закон трябва да е рамков и по-гъвкав, защото със законовото разписване на някои критерии в динамично променящата се среда на производството законодателството остарява морално много бързо.

От БАБХ ще искат в новите текстове да са ясно разписани и правилата за контрол, защото в момента той е разпокъсан между агенцията, Министерство на земеделието и храните, неправителствени организации и фирми.

Нов Закон за храните се налага и от това, че в настоящия присъствието на ГМО храните не е добре разписано. Двоен стандарт пък има в нормите за транспортиране на храните. Контрол пък изобщо няма предвиден върху интернет доставките на хранителни продукти.

Стана ясно още, че в края на тази година у нас ще влязат в сила нормите за по-подробно етикетиране на хранителните стоки по директива на Европейския съюз.
От 13 декември за родните производители и търговци на храни ще бъде задължително да посочват хранителните стойности на продуктите, както и да разписват и открояват с шрифт или фон наличието на съставки, които предизвикват алергии.

Обезателно ще се посочва страната производител на всички видове месо, както и неговото съдържание, количеството мазнини и протеини. За страната ни вече ще бъде задължително и оповестяването на наличието на частично или изцяло хидрогенираните мазнини.
Произведените преди тази дата храни ще могат да се продават до изчерпване на количествата.

80% от храните у нас са внос, производителите ни са умъртвени. Това притеснение пък изрази по темата председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му съотношението трябва да е обърнато. По-важното е да вкараме националния продукт, да имаме повече добавена стойност, повече брутен вътрешен продукт, категоричен бе той.

По думите му, прекупвачите съсипват малките производители у нас. Според Рагин българската земя е най-плодородна в Европа, а тя остава неизползвана, докато всичките ни съседки имат ръст в производството.

Контрол трябва да има, но главният контрольор е клиентът. Това смята Рагин по отношение на исканията на БАБХ за по-ясно разписан и строг контрол върху качеството на храните в заведенията. Тежко и горко на този колега, който чака някой контролен орган да го подсети за качество и хигиена - това е самоубийство, категоричен бе хотелиерът. Контрол да, но първо да стимулираме производството - това е основната препоръка на бранша.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |