Държавите от ЕС сами ще решават за отглеждането на ГМО култури

Свързани новини

13.06.2014 10:51 0 | Прочетена (1977)

Европейските правителства дадоха политическото си съгласие държавите от Европейския съюз (ЕС) сами да решават за отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на териториите им, съобщава БТА, като се позовава на публикация във Франс прес.

Предстои това решение да бъде одобрено и от Европейския парламент (ЕП).

"Всички държави, с изключение на Белгия и Люксембург, дадоха съгласието си за този компромис", обяви гръцкият министър на околната среда Янис Маниатис, чиято страна председателства в момента ЕС.

Новата рамка позволява на всяка страна да забрани отглеждането на ГМО на цялата или част от територията си поради причини, различни от здравеопазването и околната среда, като обществен ред, териториално преустройство или борбата срещу дисеминацията.

Страните членки, които са против отглеждането на генно-модифицирани организми, ще трябва да разрешат транзита през територията си на разрешени ГМО.

Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО. Компаниите производителки на семена чакат от 40 години това решение, отбелязва АФП.

Министърът на околната среда на Люксембург Карол Дишбург изрази сериозни резерви по постигнатото решение заради "важната роля, предоставяна на биотехнологичните компании" и заяви, че се опасява от вълна от разрешителни за отглеждане на ГМО в ЕС.

Белгия също се въздържа при гласуването, но нейният представител дипломатът Оливие Бел не обясни позицията си. Белгийското правителство, което подаде оставка на 26 май, в момента се занимава само с текущи въпроси, поясни АФП.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |